Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÁPOLNA AVATÁS

A KÁPOLNA AVATÁS 2007 AUGUSZTUSÁBAN VOLT, A SZOBROT VARSÁNYI VIOLA AJÁNDÉKOZTA. A KÁPOLNÁT TERVEZTE HOJSZA ZSUZSANNA.

A térképen: http://www.panoramio.com/photo/13245967 alatt található

 

A kápolnáról Palásthyak - 13. sz. (2013. május)

A palásti Kutya-hegy oldalában 2 barlang van: a Kőlyuk és a Bába-barlang. Ez utóbbin forrás ömlik alá a tágas, csarnokszerű barlangba. Az elnevezés okát a régi öregek sem tudták, de nem holmi vasorrú bábára kell gondolni, mert ennek ellentmond az a tény, hogy  a barlangból levezető árok alján mindig volt  egy fára szegzett Mária-kép vagy szobrocska,  és virágot is mindig vittek elébe. (Emlékszem erre gyermekkoromból.) Ezen a helyen tehát  ősidők óta Mária-kultuszt ápolt a falu.

Történt, hogy 2004-ben elolvashattam Erdélyben P. Daczó Árpád Lukács ferences atya könyvét, a Csíksomlyó titkát. Tudvalévő, hogy a csíksomlyói Szűzanyát Babba Máriának nevezik a gyimesi csángók, székelyek. Lukács atya kutatásai során felfedezte, hogy a Kárpát-medence területén kb. 150

„babbás” helynév található (Bába, Babele, Bába-szoros, Babarunka, Bába köve stb.).

Arra a következtetésre jutott, hogy ezeken a helyeken Babba Mária, azaz Boldogasszony kultusza virágzott.

Lukács atya könyve bennem is megvilágította a titkot: a Bába-barlang is imádkozó helye lehetett őseinknek! Ezt a hagyományt ápolták a palástiak

ősidőktől fogva, átörökítve, úgy, hogy már nem is tudták, miért, de hűséggel ragaszkodtak a hely tiszteletéhez.

Ekkor a palásti Honismereti Társasággal elhatároztuk, hogy tudatosítani kell a faluban a Bába-barlang és őseink hitének kapcsolatát. Így történt, hogy 2005-ben vettem egy Szűzanya-szobrot a Ferenciek téri kegyszerboltban, s elvittem Palástra. A Honismereti Társaság lelkes tagjai pedig gyűjteni kezdtek kápolnára. A falu lelkesen adakozott, pénz és ingyenes munka is jött össze.

Oroszlánrésze volt ebben a szervezésben Hojsza Zsuzsának, Péter Józsefnek. Két év buzgalma után 2007 augusztusában püspök celebrálta a kápolna és a szobor felszentelését. A szentmisén a falu sokasága volt jelen.

Palást nagyon megszerette ezt a kápolnáját. A szobor előtt mindig van friss virág. A kápolna oldalában csobog a Bába-forrás vize:

ide vezették csőrendszerrel a barlangból. Még szomszéd falvakból is járnak ezért a vízért ide, mert nagyon jó, iható .

A Babba-kápolna új színt vitt a vallásos életbe: pünkösd hajnalán sokan mennek ki imádkozni, napkeltét nézni, mint Csíksomlyón szokás. Tavaly már a pünkösdi mise is itt volt. Még arra is volt gondjuk, hogy a nagyon öregeket busz hozza el a faluból, mert a Kutya-hegy 2 km-re van onnan.

Ezen az imahelyen a hit mellett talán a magyar identitástudatot is erősíti Boldogasszonyunk.

Varsányi Viola

 

 

 

Fényképek